Viac o PROSECCU
PROSECCO
,,PROSECCO JE JEDINEČNÉ, LÁKAVÉ A NEZAMENITEĽNÉ, KRÁSNE NIELEN NA POHĽAD, ALE AJ CHUŤOVO. ŽIARIVÝ VZHĽAD, ĽAHKÁ A ŠŤAVNATÝ VÔŇA S OVOCNOU CHUŤOU PLNÁ RÔZNYCH PODTÓNOV. NECHAJTE SA PREKVAPIŤ PESTROSŤOU A PREMENLIVOSŤ, KTORÁ VÁS BUDE BAVIŤ. KAŽDÉ PROSECCO JE INÉ A V TOM JE JEHO KRÁSA. SĽUBUJEME, ŽE S PROSECCOM SA NIKDY NEBUDE NUDIŤ. OBJAVÍTE NOVÝ SVET CHUTÍ A VÔNÍ A KAŽDÁ CHVÍĽA S NÍM BUDE MAŤ NOVÉ KÚZLO“
Prosecco je šumivé víno, ktoré sa vyrába z odrody Glera s možnosťou 15% prídavku ďalších bielych odrôd. Podobne ako oblasť Champagne dáva názov šampanskému, je aj Prosecco charakteristické svojou oblasťou, v ktorej sa pestuje. Odroda na výrobu Prosecca sa najskôr volala Prosecco, ale po roku 2009 Prosecco označuje odrodu ako Glera. Vinice sa nachádzajú na severe Talianska v regiónoch Veneto a Friuli Venezia Giulia. Kvalita Prosecca sa veľmi líši ale vína tej najvyššej kvality - tzv. Conegliano Valdobbiadene DOCG Prosecco Superiore zaručujú pôvod hrozna a konečné vlastnosti vína. To najkvalitnejšie hrozno dozrieva na kopcovitých svahoch pätnástich obcí medzi mestami Conegliano, Valdobbiadene a Asolo. Najprestížnejšia oblasť, tzv. Grand Cru Prosecca je prekrásna Cartizze.
Pyramída kvality Prosecca
Podľa obsahu oxidu uhličitého
- SPUMANTE - tlak vo fľaši 3,5 baru a viac (elegantné a jemné bublinky, intenzívne a dlhotrvajúce perlenie)
- FRIZZANTE - tlak vo fľaši 1-2,5 baru (hrubšie a väčšie bublinky, jemné a krátke perlenie)
- TRANGUILLO - tiché víno bez perlenie
Podľa obsahu zvyškového cukru
- EXTRA BRUT / BRUT NATURE 0 g / l
- BRUT 0-12 g / l
- EXTRA DRY 12-17 g / l
- DRY 17-32 g / l
Podľa štýlu
- Filtrované a číre Prosecco vyrobené metódou Charmy - Druhotné kvasenie v tlakovom tanku. Moderné a aktuálne najčastejšie vyrábaný štýl Prosecca (klasické prejavy vo vôni a chuti)
- Filtrované a číre Prosecco vyrobené metódou Champenoise - Druhotné kvasenie vo fľaši. Menej častý a vzácnejšie štýl Prosecca (zaujímavá chuť a vôňu, ktorá sa blíži štýlu Champagne)
- Prosecco COL FONDO - nefiltrované - Prosecco s kalom, tzv. Zakalené prosecco. Kombinácia druhotného kvasenia v tanku a fľaši. Pôvodný a historický štýl výroby Prosecca - až do 70. rokov minulého storočia iná metóda výroby Prosecca neexistovala. Aktuálne tento štýl Prosecca naberá na sile a je opäť na vzostupe.
Späť na zoznam článkov